Veneily kissan kanssa

Minun perheessäni on kissat kuten koiratkin olleet soutuveneellä mukana kokemassa katiskoja, tai muuten vai soutelemassa mukana. Ajattelin totuttaa toisen kissoistani myös siihen. Sen rennomman ja uteliaamman. Tässäkin pitää tuntea oma kissansa, sen luonne ja sopeutuminen tilanteisiin. Älä vie arkaa, tai tilanteita pelkäävää kissaa veneeseen. Perämoottorin käyttö tulisi mielestäni ehdottomasti poissulkea jo ajatuksenakin.

Kissat pelkäävät luontaisesti vettä. Jos kissa saa pienestä pitäen hyviä kokemuksia vedestä, tai vesistö kuuluu sen normaaliin arkeen, se voi hyvinkin tottua rauhalliseen veneilyyn.

Meillä on mökillä vanha 60 -luvun soutuvene, puiset penkit, vähän kitisevät airot. Hyvä vene kaikenkaikkiaan. Otin kissanvempulan syliini ja nousin veneeseen. Meni hyvin, uteliaisuus etunenässä.

Vene keikkui hieman, nyt jännitti jo hieman. Sitten airot veteen. Sekin onnistui, uteliaana kuikki laidan yli, mitä tapahtuu. Alku meni siis hyvin.

Olimme siinä parin metrin päässä rannasta. Ranta on matala ja tasainen. Hiekkapohjainen uimiseen ihanteellisesti sopiva joka syvenee tasaisesti.

Kissa tähyili rantaan ja yhtäkkiä ponkaisi järveen. Loiskis!

Se ui rantaan ne pari metriä ja meni mökin terassille kuivattelemaan. Ei ollut mitenkään järkyttyneessä mielentilassa, vaikka olikin juuri ensi kertaa pulahtanut. Se oli kirjaimellisesti talviturkki kastettu.

Tämä kyseinen kissa rakastaa kotioloissa vettä. Se kurkkii aina suihkuun, ja kun suihku sammuu se tulee nuolemaan kaakelit. Se myöskin luttaa vedellä, leikkii vesikipoissa, on tarkkana poikana kukkien kastelussa; ryntäilee kukkapurkilta toiselle ja katsoo tarkkaan nenä mullassa, miten se vesi sinne häviää.

Kävimme veneessä istuskelemassa myöhemminkin, eikä kissalle jäänyt siitä traumoja. Ensi kesänä ehkä jatketaan soutuharjoituksia.

Pelastusliivit kissalle

Muistathan käyttää kissallasi (ja myös koirallasi sekä itselläsi) pelastusliivejä vesillä! Eläintarvike ja venetarvike -liikkeissä ja joissakin tavarataloissa myydään pelastusliivejä koirille ja kissoille. Liivin tulee olla ehdottomasti kyseisen kokoiselle eläimelle tarkoitettu. Liian iso pelastusliivi voi hujahtaa pois lemmikin päältä. Mainoslinkki*, tutustu erilaisiin malleihin. * Pelastusliivien hintavertailuun tästä!

Huomioithan että niissä on hyvä olla nostokahva selkäosassa. Siitä ei tietenkään ole tarkoitusta nostella eläintä kuin hätätilanteessa.

Kalastava kissa

Minulla on ollut semmoinen kissa, joka onki rannalta kanssani, tuli järvelle mukaan kokemaan katiskat ja juoksi rantaan vastaan kun tulin veneellä jostakin pidempää onkiretkeltä.

Tämä sama kissa kalasti myös itse. Se kahlasi veteen, seisoi vatsaa myöten vedessä, ja sieppasi kalanpoikia. Olen omin silmin nähnyt kerran kun sai sormen mittaisen hauenpoikasenkin.

Kissa tosiaan onki kanssani. Olin itse suorastaan intohimoinen onkija, joten kissa tottui ja oppi siihen ihan pienestä pitäen. Se istui vieressäni tuntitolkulla kalliolla ja tuijotti kohoa. Kun koho alkoi nykiä, alkoi kissa jäkättämään.

Siis sitä samaa ääntä mitä kissat yleensä pitävät pikkulintuja ikkunasta tiiratessaan.

Tämä kissa oli elämäni kissa. Kokenut, rohkea, peloton, järkevä, rakastettava, lempeä ja viisas.