Kissanhiekan valinta

Kissan hiekkojen valinnan vaikeus. Tarjolla on paakkuuntuvaa, paakkuuntumatonta, puupohjaista, kristallikiteistä, mikrohiekkaa, hajustettua ja hajusteetonta. Vaikka sun mitä siis.

Minäkin olen kokeillut niistä useita. Hyväksi havaittuja, huonoja ja siltä väliltä.

Tässäkin pitää löytää se itselle mukavin, helpoin ja miellyttävin vaihtoehto. Ihminen on se joka laatikon siivoaa, joten sen tulisi käydä kuin ohimennen.

Kuitenkin se mistä itse tykkäät, voi olla ettei kissa olekaan samaa mieltä. Kissat haluavat yleensä kaivaa sen kuopan. On kyllä niitäkin jotka vain kyykistyvät ja sillä siisti.

Hiekan raekoolla on merkitystä, sekä sillä millainen vessa kissalla on käytössä. Vessarauha on kissoillakin. Olisi suositeltavaa jos laatikon saisi sijoitettua paikkaan, johon ei ole kellä tahansa asiaa. Ei haluta että pienet lapset pääsevät laatikolle, tai koira käy napsimassa patukat. No, siivoushan toki käy niinkin, mutta ehkä ei kuitenkaan..

Valintaan voi vaikuttaa myös ekologisuus, ympäristöystävällisyys ja hiekan hävitystapa. Nythän on todettu että bentoniitista valmistettu hiekka ei maadu, eikä pala.

Kun vaihtaa kissanhiekasta toiseen, ja haluaa pelata varman päälle, tulisi uutta ja vanhaa hiekkalaatua sekoittaa aluksi toisiinsa. Ensin suurinpiirtein 1/3 uutta, ja jos hiekkalaatikolla sovinnolla käydään eikä uusi hiekka epäilytä, voidaan uuden hiekan määrää lisätä.

Lopulta voidaan siirtyä kokonaan uuteen hiekkaan.

Jotkut kissat nimittäin protestoivat uusia asioita, ja ne saattavat suorittaa vastalauseen laatikon ulkopuolelle, eteisessä oleviin kenkiin, tai pahimmassa tapauksessa vaikka sänkyyn.

Vähän sama asia kun jotkut ihmiset ovat merkkiuskollisia, ja vannovat soft embon nimiin, eivätkä suostu kokeilemaan muuta merkkiä.

Kissan hiekkalaatikko

Kissan vessoja on monenlaisia. Kissan koosta ja kissojen määrästä riippuen laatikoita saisi olla useampi, ainakin pari. Itse pyrin valitsemaan mahdollisimman ison laatikon. En löytänyt kauppojen kissanlaatikko valikoimista ihan niin suurta laatikkoa kuin olisin halunnut, ja harkitsin jopa kanin tai marsun häkin alaosaa tähän tarkoitukseen. Ei varmaan pöllömpi idea, jos tilaa riittää?

Sanotaan että laatikon tulisi olla vähintään kissan pituus. Missä asennossa mitattuna, jää arvoitukseksi.

Kissat myös kakkaavat eri asennoissa. Meillä toinen melkein seisoo tarpeillaan ryhdikkäänä kuin tinasotilas, joten sillä täytyy olla avolaatikko, tai todella korkealla oleva katto.

Toinen taas peittää toimituksen jälkeen koko ympäröivän miljöön, lähellä olevat seinät, kalusteet ja lattiat, ja sitä peittämistä tehdään pitkään ja hartaasti. Tämänkin vuoksi olen ajatellut että laatikon tulisi olla vieläkin isompi. Helpottaisi urakkaa kummasti.

Kissat myös tykkäävät pitää kakatessaan etutassujaan reunalla, joka on mahdollista lähinnä avolaatikossa.

Kissasta riippuen, tai vessan laidan korkeuksista, tai siitä mihin laatikko on sijoitettu, tai kuun ja tähtien asennoista, riippuu hiekan kulkeutumisen määrä laatikon ulkopuolelle.

Tässä voisi auttaa vessan edusmatto. Niitä myydään valmiina siihen tarkoitukseen valmistettuina, eläintarvikeliikkeissä. Malleja on useita. Monet ovat sanoneet että se toimii hyvin ja pitää hiekat paikallaan siinä.

Meillä vessalaatikko on tällä hetkellä paikassa, johon kissan vessan edusmatto ei mahdu.

Täytyykin perehtyä tähän asiaan tarkemmin myöhemmin ja keksiä jokin ratkaisu tähänkin ongelmaan!

Kissan vessa

Kissanvessa kaappi ratkaisisi kyllä tämänkin ongelman. Paras kissanvessakaappi on mielestäni kaksiosainen. Siinä olisi laatikolle oma tila, jonka jälkeen kissa kulkisi ikäänkuin eteisen lävitse ulos. Tällöin hiekka jäisi kaapin sisälle, eteiseen.

Olen katsellut Ikean bestå kaappia sillä silmällä. Siihen saisi rakennettua helposti kulkuaukot. Tai en tiedä helposti, kun minulla ei ole niitä työkalujakaan, mutta oletetaan että hyvillä työkaluilla saisi kulkuaukot tehtyä.

Tämä myös muuten estäisi koiran pääsyn laatikolle. Ainakin sen kokoisen koiran joka ei kulkuaukosta mahtuisi. Ehkä joitakin oikein persoja koiria varten tarvitsisi vielä laittaa lukko kaapin oveen.

Harkitsen..

Kissanhiekat testissä, lue tästä.