Kissan oksentelu

Meillä aloitti toinen kissoista rajun oksentelun yhtenä yönä. Viikonloppuna tietenkin. Oksentelu oli rajua, yhtäsoittoista ja sitä oli kaikkialla. Kaikki matot, sängyn alla, keskellä lattiaa. Samaan aikaan alkoi myös ripuli, ja sitäkin oli riittävästi.

Oksennusta oli lopulta yli kymmenessä paikassa. Ripulia hiekkalaatikossa, laatikon reunoilla, seinässä, lattialla, ja keittiön pöydän vieressä. Ihan paineella.

Yöllä en osannut kuin siivota, ja pestä mattoja. Kokemus sinänsä, mutta en haluaisi kokea uusiksi.

Soitin eläinlääkäreihin päivällä, ja seurasin tilannetta. Hain apteekista kissan mallasta jota annoin. Se on parafiiniöljyn ja mallaksen sekoitusta, ja se saattaa auttaa karvojen kulkua suolistossa, jos kyse olisi tukoksesta.

Kissa oli aika väsynyt, ja lepäsi paljon.

Se joi kyllä vettä, onneksi, ja keitin sille seitä, jota annoin ruokalusikallisen kerrallaan.

Seitiä keiteltiin vajaa viikko, ja pikku hiljaa aloin lisäämään siihen muutakin ruokaa.

Kissa parani täysin, matot kuivuivat, ja elämä palasi taas uomilleen.

Kahden viikon kuluttua sama juttu. Heräsin yöllä tuohon kovin tuttuun ääneen. Oksennusta oli jälleen siellä ja täällä.

Kissa oli kuitenkin päällisin puolin ihan normaali, söi ja joi ja leikkikin, mutta tilasin sille lääkäriajan. Epäilin itse karvapalloja vatsassa, tai jopa jotain pahempaa.

Lääkäri tutki kissan, otettiin verikokeita, ultrattiin vatsa ja suolisto. Kaikki oli kunnossa, eikä mitään syytä sillä kertaa oksentelulle löytynyt.

Se sai pahoinvointipistoksen ja kotiin pahoinvointipillerit, jos vielä oksentaa.

Alustavaksi diagnoosiksi jäi sillä kertaa ahmiminen, koska se on todella ahne, tai äkillisesti puhjennut allergia. Otimme kokeiluun allergia kuivanappuloita.

Tietenkin sovittiin kontrolliaika, ja jos tilanne jatkuisi tai toistuisi, olisi seuraavaksi röngtenkuvauksen vuoro. Kyseessähän voisi kuitenkin olla mahdollinen tukos. Sen selvittämiseksi tehtäisiin röngtenkuvaus tai jopa tähystys, jossa selviäisi esimerkiksi kissojen ibd tai ibs.

Ahne kissa

Näistä kahdesta diagnoosi -vaihtoehdoista kannatin ahmimista ainakin, sillä se tosiaan on ahne. Sehän esim syödessään murisee, ihan vaan siltä varuilta että joku yrittää sen ruokakipolle.

Voin kertoa että toista kissaa ei voisi vähempää sen märkäruoka -pöperöt kiinnostaa, koska sen kanssa minulla on päinvastainen ongelma. En saa sitä syömään kuin kuivanappuloita!!

Sen ahmijakatin vatsa on ns. pohjaton, ja sehän on tähän mennessä syönyt ensin omat ruokansa muristen, ja sen jälkeen mennyt kaverin lähes koskemattoman ruoan kimppuun. Olenkin ajatellut että niiden keskinäisessä dynamiikassa on jotain pielessä. Olen testannut ruokailua eri paikoissa. Olen ruokkinut kissat valvotusti jääden itse ”poliisiksi”, mutta ei sillä ole ollut merkitystä. Toinen ei syö, ja toinen söisi loputtomiin.

Aikaisemmin ei ollut kylläkään oksennusta tullut, joskus heinää syötyään oksentanut nestettä ja karvoja, mutta mitään vastaavaa laattasirkusta ei ole aikaisemmin ollut.

Hieman arvelutti diagnoosin helppous, mutta vahingosta viistastuneena ja varmuuden vuoksi annoin kissalle vain vähän märkäruokaa kerrallaan. Se ei juurikaan niitä allergianappuloita syönyt.

Nirso kissa

NirsoPetteri sen sijaan söi. Sekin on pieni ihme, ja miellyttävä sellainen.

Tämähän nimittäin on kelpuuttanut vain halvinta kuivanappulaa mitä löytyy, ei ole maistunut eläinkaupasta hankitut hieman laadukkaammat, ja enemmän lihaa ja ravintoaineita sisältävät kuivanappulat.

Allergiaruokapussin nappulat sen sijaan maistuu.

Hain eläinkaupasta myös muitakin nappuloita, vähän edullisempaa, ja tällä hetkellä sekoitan kahta tai peräti kolmea nappulaa sekaisin kuppiin tarjolle. Aluksi sieltä ongittiin vain ne halvimmat markettinappulat ja kalleimmat allergianappulat 🙂 Nyt menee jo sulavasti kaikki kolme.

Yritän löytää kultaista keskitietä tässäkin asiassa.Tällä hetkellä syötän Hill´s z/d hypoallergenic nappuloita, tosin väärälle kissalle, koska oikealle kohteelle ne eivät kelpaa. Joukkoon laitan Planet Pet society nappulaa, mielestäni niissä on hyvä hinta laatu suhde.

Kuivanappula katin pitäisi suostua syödä myös märkäruokaa. Pelkällä kuivamuonalla kun on ikävä vaikutus saada virtsakivi ongelma. Tähänkin ongelmaan tulisi löytää jokin ratkaisu!

Jos annan kissoille vaikka nyt nakinpalasen, niin ahne syö sen tietenkin vauhdilla, ja nirso tappaa sitä nakkia puoli tuntia, jonka jälkeen ahne syö senkin nakin.

Aika näyttää mihin suuntaan ruokailu näillä kehittyy.